Om den här bloggen.

Den här bloggen drivs av mig, Hans Seerar Westerberg, och är ett fritidsprojekt. Således är ingenting av innehållet något som mina arbetsgivare ansvarar för. Bloggens ursprungliga syfte var att  rätta till och utveckla saker vi inte hann med under de timmar jag spenderade på universitetet. Jag undervisar inte längre på universitetet. Idag är jag verksam vid Handelns Forskningsinstitut, så senare blogginlägg följer ingen kursplan.

Bloggen är således ingenting som arvoderas, varför jag inte alltid kan uppdatera bloggen kontinuerligt. Det mesta inom kursramen för NEK A har vi redan berört, om du väntat länge på svar från mig vill jag rekommendera dig att använda sökfunktionen så länge.

Räknefel och andra felaktigheter är mina egna, rapportera dem gärna med en kommentar.

Advertisement

11 thoughts on “Om den här bloggen.

 1. Maykel

  4. Vilket av följande påståenden om en oligopolmarknad med priskonkurrens, homogena varor och inga kapacitetsbegränsningar är falskt?

  a) Priskonkurrensen påverkas ej av marknadskoncentrationen (monopolfallet undantaget). Nog gör den det!

  b) I ett upprepat spel kan det ibland vara möjligt för företagen att upprätthålla priser över MC. Så är det ju alltid. MR=MC, remember?

  c) I jämvikt gör företagen nollvinst och har alltid överkapacitet. Ja, och de har överkapacitet då de kan producera mer, dvs till P=MC, men eftersom det är en begränsad konkurrens, gör de inte det.

  d) Denna situation beskrivs av den sk Bertrandmodellen. Nja, den beskriver ju att fler företag på marknaden, långsamt går mot P=MC.

  Jag förstod inte, vilket påstående är falskt då? Är svaret d?

  Reply
 2. Julia

  Hej! Om du har möjlighet att besvara denna tenta fråga så skulle jag bli glad =)

  Två länder gränsar till en sjö som de gärna vill minska utsläppen i. Land A har en marginalkostand på MC=100-Q för att minska sina utsläpp och en marinell värdering av utsläppsminskning MV=20. Land Bs marginalkostand för att minska utsläpp på MC=200- 2Q och dess marinella värdering av utsläppsminskning är MV=40.
  Hur mycket kommer utsläppen att minska i respektive land om de för en nationell effektiv miljöpolitik? Hur mycket borde de minska sina utsläpp för att åstakomma en globalt samhällsekonomisk effektiv lösning?
  Hur stor är välfärdsförlusten om dem väljer nationell effektiv lösningen.
  Kan uppgörelse nås utan sidobetalning?

  Reply
 3. Kirill Martin

  Det här är en riktigt najs blogg, väldigt fina och pedagogiska uträkningar! Tack för att du har gjort den! =)

  Reply
 4. Börje Paulsson

  Hej Hans,
  Hittade din blogg när jag sökte på mulitplikatoreffekter. Och har en fråga:

  Med en mer pluralistisk nationalekonomi så har jag en fråga rörande “multiplikatoreffekten” som väl bör/kan (om den finns kvar?) vara en hörnsten i ett Keynesianskt perspektiv.

  När jag i Lund för länge sedan gick igenom frågan så fick jag en känsla av att multiplikatoreffekten kunde variera från 0 till 3,5 – dvs beroende på var statens pengar förbrukades t ex
  som barnbidrag så blev det ett plus eller noll om pengarna inte förbrukades. Hur ser det ut idag man hör aldrig något om multiplikatoreffekten i debatten. Beror det på att
  det är ett ekonomiskt fikonspråk som bara används av nationalekonomer eller är effekten avvecklad för att den inte var giltig?

  Bara nyfiken – för effekten har ju/kan ha stor betydelse i en diskussion vad gäller t ex statens upplåning och till vad man lånar.

  Bästa hälsningar,

  Börje

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s