Börja spara tidigt i livet


Jag grämer mig lite över att jag inte började intressera mig för privatekonomiskt sparande tidigare i livet.

I samband med kriser, såsom rådande pandemi, är det billigt att handla fonder och aktier. Det finns alltså goda möjligheter att få dina pengar att växa lite snabbare än vanligt om du börjar nu. Att köpa nu innebär naturligtvis också en risk, eftersom du kan förlora dina pengar om företaget du investerar i går i konkurs eller att du handlade värdet av värdepappret sjunker till en permanent lägre nivå.

Alldeles oavsett är det en god idé att börja spara redan nu, även om du ännu inte har så mycket pengar att investera. Att lära sig om hur börsen fungerar är inte bara bra privatekonomiskt, det ger dig utöver det kunskaper i hur det finansiella systemet fungerar vilket som såklart stärker dig som blivande nationalekonom. Därtill är det bra att göra alla nybörjarmisstag tidigt i livet, under den tid du arbetar med små belopp.

Som student kan du avvara en eller ett par hundralappar varje månad. Givet att du sparar 500 kr per månad har du ungefär 37 000 kr efter 5 år, beräknat utifrån Stockholmsbörsens genomsnittliga tillväxttakt sedan 1985 och att du återinvesterar eventuella utdelningar. Om du därefter börjar jobba och har en inträdeslön på 20 000 kr efter skatt antar vi att du avvarar 10%, det vill säga 2000 kr till ditt sparande, varje månad. Efter ytterligare 5 år har du då över 200 000 kr på kontot. Detta kan jämföras med att spara pengarna på ett räntefritt konto (vilket de flesta har), då hade du sparat 150 000 kr.

Många banker har avgifter för varje köp av en aktie eller fond vilket gör att mycket pengar går förlorade för den som investerar mindre belopp. Avanza har inga eller låga avgifter. Det är dessutom väldigt enkelt att sätta igång om du har mobilt bank-id och Swish. Använder du länken här -> (länk), och startar ett konto, bidrar du till att finansiera den här bloggen.

Jag rekommenderar dig att starta ett investeringssparkonto (ISK). Den här typen av konto schablonbeskattas och kommer automatiskt att bokföras i din deklaration. Det innebär att du kan sälja och köpa aktier och fonder utan att behöva bokföra anskaffningsvärden, vinster eller förluster. För den som inte vill investera tid att lära sig om olika företag är automatisk insättning månadsvis i fonder med hög risk ett bra alternativ. Kursen kommer gå både upp och ner, men över ett par år är avkastningen god.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s