Det tycks vara så att detta krävs inför kommande prövning trots att vi ännu inte behandlat det under gruppövningarna.
Påpassligt nog härleds AS-kurvan från WS-PS som jag bloggade om i morse. Den beskriver relationen mellan BNP och prisnivå. För att beskriva AS-relationen vill jag därför matematiskt beskriva P i vänsterled av ekvationen (vi kommer strax att se att detta utgör vår x-axel) och alla andra variabler i WS-PS i högerled.
Minns WS:
och PS:
Jag vill sätta ihop dessa med P i vänsterled. Jag skriver om PS till
och sätter ihop, dvs, W=W. Notera att vi då inte har några W kvar i ekvationen.
P i vänsterled blir
Så här långt kan vi notera att prisnivån är beroende av förväntad prisnivå Pe, arbetslöshet u samt “konkurrens” mu och “catch all” z. Vi är emellertid inte klara, nu återstår att matematiskt trolla fram en definition av arbetslöshet. “u” ska omskrivas som ett uttryck för BNP.
Om arbetslöshet definieras som (se gruppövning 1)
u=arbetslöshet i procent, U= Antal arbetslösa, L=Arbetskraften, N=Antal sysselsatta. Vi skriver om det sista ledet.
Där det sista kanske är mest häpnadsväckande, att vi byter ut N mot Y!! Det beror på att vi tidigare antagit att labor productivity är konstant, dvs om Y=AN och A=1 så är Y=N (se sidan 149 i Blanchard). Av ekvationen ovan kan vi se, om L hålls konstant, att högre Y innebär lägre arbetslöshet.
Således om
Är AS-kurvan definierad som
Prisnivån är som tidigare beroende av förväntad prisnivå Pe samt “konkurrens” mu och “catch all” z. Men nu kan vi se, efter omskrivningen ovan, att P även är beroende av Y och L!
AS härleds uppenbarligen från PS/WS, men varifår kommer PS/WS? Härleds den från någon kurva eller har den bara kastats in? :S
Mig veterligen går vi inte igenom någon annan kurva som härleder PSWS, någonstans måste man ju börja.
så om det är fler arbetslösa på marknaden, stiger priserna?
Nja, det skulle jag inte säga. Hur menar du då?