Ramseys regel – inkommen fråga


Någon tyckte att det var krångligt.

Vi vill ju ha så små välfärdsförluster som möjligt och enligt Ramseys regel ska välfärdsförlusten på marginalen  för en marginell skatteförändring vara lika stor för alla varuskatter. M a o ska skattens magnitud bestämmas så att den relativa förändringen i efterfrågan ska vara lika stor för alla varor.

Detta medför att ju mer elastisk efterfrågan på en vara är, desto lägre skatt ska vi sätta. Det har vi ju sett förut, eftersom vi tidigare i seminarieserien, pratat om att större elasticiteter ger större välfärdsförluster vi en beskattning av en vara.

Det här får ju också policyimplikationer, en skatt är bättre motiverad ur välfärdssynpunkt, om varan eller tjänsten ifråga är inelastisk eftersom välfärdsförlusten då bli mindre. Se exempelvis Jonas Vlachos, som argumenterar  för höjd matmoms och fastighetsskatt på ekonomistas, av precis ovan nämnda skäl.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s