Gruppövningsfråga 3.7


Är det möjligt att avgöra om ett vinstmaximerande företag på kort sikt bör producera till försäljning eller lägga ner produktionen under följande omständigheter?

Någon undrade hur man får ut MC här.

Något precist MC kan vi naturligtvis inte få ut eftersom vi inte har tillräcklig information. Däremot vet vi att om företaget är vinstmaximerande så måste P=MC att gälla.

Viktigt att förstå med den här uppiften är att ett vinstmaximerande företag inte producerar då P=MC ligger under AVC. På kort sikt producerar företaget om vi ligger över AVC men under ATC. Då går vi förvisso med förlust, eftersom vi ännu inte kompenserat för våra totala kostnader, men på kort sikt lägger vi inte ner produktionen. Vi har ju täckt våra rörliga kostnader – de kostnader som är beroende av kvantiteten.

Vad som återstår då är ju de fasta kostnaderna, och de kommer naturligtvis att minska för ökad kvantitet eftersom FC inte är beroende av Q.

Hoppas det är svar på frågan, återkom annars!

4 thoughts on “Gruppövningsfråga 3.7

  1. Sara

    Hej! En fråga om en uppgift i boken:
    s.158 check your understanding upg1.
    Med formeln vi lärt oss blir uppställningen P/Q*deltaQ/deltaP alltså
    12/10*30/6. Svaret får man då till 6. Men i facit står det 3. Vad är det vi gör fel?!

    Reply
    1. hanswesterberg Post author

      Hej, du gör helt rätt.

      Men om du läser vidare i uppgiften så ska du använda midpoint method. Jag tror det är överkurs, såvida ni inte gått igenom det? Kolla på sidan 146-147 om du vill lära dig det.

      Reply
  2. Charlotte

    Hej! Sitter och övar på de gamla duggorna men har helt kört fast på fråga 4 (dugga 2 25/2 2010). Kan inte du vara snäll att gå igenom den 🙂

    Reply

Leave a comment