Frågor?


Under övningen i måndags lovade jag svar på flera frågor, men dessvärre finner jag inte mina anteckningar där jag skrev ner era funderingar.

Använd gärna kommentarfältet och påminn mig! Tar naturligtvis emot övriga funderingar ni kommit på i efterhand.

Så fort jag får tid, ska jag som utlovat utveckla resonemangen kring Phillipssambandet och Okuns lag.

Advertisement

1 thought on “Frågor?

  1. sofia

    Jag har frågor angående den orginala Phillips kurvan och dess variabler. I arbetsmarknadskapitlet lärde vi oss att om variablerna “my”(u)ökar shiftar PS kurvan ner och sänker lönerna & ökar arbetslösheten och om z ökar så shiftar WS upp och ökar därmed arbetslösheten. Men på den orginala Phillipskurvan innebär en ökning av my u och z att inflationen ökar vilket innebär att arbetslösheten istället minskar… Hur går det resonemanget ihop?? En annan fråga är angående hur man ska räkna ut den naturliga arbetslösheten un. På exempel i boken (sidan 195) samt “review problems” nr 4 på kap 9 (coursecompass.com) så kan de skriva följande ex: πt = πet + 0.10 – 2ut. Då un= (u+z) / a blir det aun = u(my) + z och då borde 0.10 vara den naturliga un?? eller?

    tack för svar! om det blev för rörigt med exemplena kan jag ta med mig dem på nästa gruppövning! /Sofia

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s