Bad parenting


Om jag arbetar eller studerar intensivt från morgon till kväll tenderar jag ofta ha svårt att koppla om till fritidsväxeln. Är övertygad om att detta är något som även studenter i mikroekonomi kan känna av inför tenta. Snart kommer ni och era kamrater börja diskutera marginalnyttan med att äta och sova eller räkna på alternativkostnaden över att ta ledigt en kväll.

Varje kväll läser jag ur en ungdomsroman för M, och jag brukar hinna ungefär 2 sidor innan han somnat in. Vad boken handlar om har han förmodligen ingen aning om då han somnar så snabbt, men han vill ändå att jag läser. Troligen handlar det mer om en trygghetskänsla, att slippa somna ensam i rummet, som gör att han fortfarande vill att jag läser.

Ikväll ska jag därför prova högläsning ur Mostly Harmelss Econometrics, en fantastisk pedagogisk bok om ekonometri. Sannolikt märker han ingen skillnad. Om han mot förmodan gör det, vill jag tro att både han och jag har mer nytta av det än av Harry Potter eller Bert.

Högläsning har emellertid en starkt positiv effekt för barns språkliga utveckling, så det finns sannolikt en poäng med att förlägga högläsningen ur ungdomsromaner tidigare på kvällen, och ekonometri när det är läggdags. Om intäkterna av att läsa Bert vid läggdags är lägre än att läsa om ekonometri och omvänt tidigare på kvällen är alternativkostnaden av att läsa ekonometri vid läggdags lägre och således att föredra som godnattbok. Rätt resurs, vid rätt tidpunkt så att säga.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s