Fallout – Ett spel för nationalekonomer?


Ett vansinnigt roligt och intressant spel som upptar mycket av min fritid. Handlingen i de fyra spelen utspelar sig på 2200-talet i USA efter ett förödande kärnvapenkrig år 2075. Efter ett antal hundra år kan människor åter vandra ovan de underjordiska skyddsrum man i generationer levt isolerade i, detta då radioaktiviteten sjunkit till en godtagbar nivå.

Det finns flera stammar och gäng, både mänskliga och muterade varianter, som vandrar eller lever i samhällen runt om i ödemarkerna och stadsruinerna. Det finns också elaka muterade djur som överlevt katastrofen och oprovocerat attackerar och dödar allt de ser, bland dem kackerlackor och de betydligt farligare Deathclaws.

Som ny ovan jord måste du samla på dig massa skräp från soptunnor och ruiner för att bygga saker som kan hjälpa dig överleva. Alla beslut tas på marginalen och under knapphändighet (scarcity) då dina resurser är minst sagt begränsade. Du har alltid frihet att välja och spelet har flera slut. Beroende på din karaktär och den moral du väljer att spela efter kan du specialisera dina färdigheter snarare än att vara bra på allt. Utnyttjar du dina komparativa fördelar har du bättre möjlighet att maximera ditt kapital, kunskaper och dina möjligheter att överleva.

Flera valutor förekommer i spelet. Exempelvis har North California Republic, en militäriserad stat-linande organisation, någon form av kraftigt inflaterad valuta som ingen vill ha. Elaka Caesars Legion, en totalitär och mycket våldsam stam som kontrollerar stora delar av Californien, verkar handla med guld och silvermynt. Man kan luras att tro att den senare valutan torde vara det naturliga i en post-apokalyptisk värld eftersom silver och guld är naturligt knappa resurser, men jag fann snart att inte heller denna valuta var särskilt pålitlig att handla med.

Det överlägset starkaste valutan är kapsyler som all andra valutor på något sätt är knutna till (växelkursen varierar kraftigt). Kapsyler hittas överallt i spelet och torde vara lätta att trycka upp men i ett uppdrag förstör jag en maskin som trycker nya kapsyler, och förhindrar därmed att urholka värdet.

Intressant nog har kapsyler olika köpkraft beroende på var du befinner dig. Som det verkar får du mindre per kapsyl i mer organiserade och rika områden  medan du kan köpa mer i fattigare, små byar. Däremot finns det naturligtvis mer kvalitativa varor och högteknologiska produkter i de mer utvecklade samhällena. Moleratkött och radioaktiv ekorrgryta är måhända basföda i Goodsprings, men inte i New Vegas.

Tror inte att särskilt många av er läser detta, men det skiter jag i. Återkommer med mer om det här spelet, var så säkra.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s