Giffen good


Någon undrade om Giffen goods..

Giffen good – En vara som det konsumeras mer av vid en prisökning. För normala varor är det ju tvärt om, ökar priset minskar efterfrågan på den varan då konsumenter istället konsumerar av substitutvaror.

The man himself, Mr Giffen, förklarar det så här:

… a rise in the price of bread makes so large a drain on the resources of the poorer labouring families and raises so much the marginal utility of money to them, that they are forced to curtail their consumption of meat and the more expensive farinaceous foods: and, bread being still the cheapest food which they can get and will take, they consume more, and not less of it.

Alltså; du köper kött och bröd, kött är dyrare än bröd. När priset på bröd ökar blir du fattigare i termer av varor du kan konsumera. Eftersom du blir fattigare väljer du bort de dyrare köttet och köper bara bröd. Detta eftersom billigare substitutvaror inte är tillgängliga.

Om vi ska bli lite tekniska kan vi också nämna att Giffen goods har en positiv priselasticitet, tänk på det, varför?

Ett vanligt exempel på en Giffen good är irländsk potatis, men jag har fått lära mig av Kohli (1986), att detta visade sig vara ett dåligt exempel på en Giffen good.

Ovan visas en Giffen good (B). Inkomsteffekten är större än substitutionseffekten och går åt olika håll. För en normal vara går de åt samma håll, det kan ni se i videon bifogad i bloggposten innan denna. För en inferior vara går substitutionseffekten och inkomsteffekten också åt olika håll, men här är substitutionseffekten större. Inferior vara enlig nedan.

Finns intresse av Giffen goods utöver detta, har ni massor att hämta på nätet.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s